Infrastructura

Image Slide 1
Image Slide 1
Suntem dedicați cercetărilor fundamentale și aplicate din domeniul biologiei, științelor vieții aplicate, sănătate și protecției și conservării mediului
Image Slide 2
Suntem dedicați cercetărilor fundamentale și aplicate din domeniul biologiei, științelor vieții aplicate, sănătate și protecției și conservării mediului
Image Slide 3
Suntem dedicați cercetărilor fundamentale și aplicate din domeniul biologiei, științelor vieții aplicate, sănătate și protecției și conservării mediului
Image Slide 4
Suntem dedicați cercetărilor fundamentale și aplicate din domeniul biologiei, științelor vieții aplicate, sănătate și protecției și conservării mediului
Image Slide 5
Suntem dedicați cercetărilor fundamentale și aplicate din domeniul biologiei, științelor vieții aplicate, sănătate și protecției și conservării mediului
Image Slide 6
Suntem dedicați cercetărilor fundamentale și aplicate din domeniul biologiei, științelor vieții aplicate, sănătate și protecției și conservării mediului
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Elemente de infrastructură strategică de cercetare a UBB (rUBB)

Biologie Moleculară, Biochimie și Biofizică

UBB Infrastructură Strategică

  • Guava® Muse® Microcitometru de flux pentru caracterizarea culturilor de celule (Cytek Bioscience)
  • Microscop inversat Axio Vert.A1 FL cu sursă de fluorescență LED și cameră digitală color AxioCam 208c (Carl Zeiss, Germania)
  • Cititor de plăci ELISA, FLUOstar Omega, cu modul de măsurare absorbanta, fluorescență, și chemiluminescență (BMG Labtech, Germania)
  • Sistem imagistic ChemiDocTM (Bio-rad, SUA)
  • Microscop optic modelul Axio Scope A1 cu modul de fluorescență și cameră color AxioCam 105 (Carl Zeiss, Germania)
  • Sistem de detecție Real-Time PCR-CFX96 Touch™ (Bio-Rad, SUA)
  • Server Intel R1304EFTYS WOLF PASS (Intel, SUA)
  • Sistem de digestie prin microunde Multiwave 5000 (Antomn Paar, Austria)

 


Guava® Muse® Microcitometru de flux pentru caracterizarea culturilor de celule (Cytek Bioscience)

Specificații: Analizorul Guava® Muse® este un instrument compact și portabil pentru analiza pe bază de fluorescență, constând dintr-un software de analiză celulară și reactivi optimizați pentru a efectua o gamă largă de teste celulare cu până la doi parametri fluorescenți în plus față de determinarea directă a dispersiei. Dispozitivul este proiectat pentru o utilizare ușoară și intuitivă și întreținere minimă. Ecranul tactil integrat oferă o interfață software ușor de utilizat pentru operarea sistemului. Analizorul de celule Guava® Muse® utilizează detectarea fluorescentă miniaturizată și tehnologia microcapilară pentru a oferi analize celulare cantitative atât a celulelor suspendate, cât și a celulelor aderente de la 2 la 60 μm în diametru. Software-ul include un modul dedicat pentru fiecare test, precum și un instrument pentru verificarea performanței și curățarea sistemului fluidic al instrumentului. Modulele permit cercetătorilor să coloreze probe cu proprii anticorpi conjugați cu fluorocromi, coloranți sau alți reactivi care sunt excitați de un laser de 532 nm. Modulul galben folosește un canal de detectare a emisiilor 576/28 și poate fi utilizat pentru a detecta fluorocromi precum Phycoerythrin (PE), Cy3, Alexa Fluor® 555 și Dylight® 550. Modulul roșu folosește un canal de detecție a emisiilor 680/30 și poate fi utilizat pentru detectarea fluorocromilor cum ar fi PE-Cy5, 7-AAD și iodură de propidiu (PI).

Unicitate: Analizorul de celule Muse® este un instrument unic care permite analiza multidimensională a celulelor pe o singură platformă. Oferă un format simplificat, care permite cercetătorilor cu diferite niveluri de experiență să obțină o imagine cuprinzătoare a multiplilor parametrii celulari; achiziția și analiza fără efort a probelor folosind teste mix-and-read. Interfața cu ecran tactil extrem de simplificată și intuitivă oferă măsurători rapide ale concentrației celulelor, viabilității, stării apoptotice și distribuției ciclului celular, detecție extrem de sensibilă, precisă și rapidă folosind un număr minim de celule, precizie superioară în comparație cu metodele tradiționale.

Aplicabilitate: numărarea celulelor, teste de viabilitate, proliferare, apoptoză și stres oxidativ, determinarea fazelor ciclului celular, studiul gradului de exprimare a proteinelor extracelulare și intracelulare marcate fluorescent.

Domenii: Biologie moleculară, Diagnostic molecular, Imunologie, Microbiologie, Biochimie, Biologie medicală.

Discipline deservite: Biochimie metabolică, Bionanotehnologii; Biochimia proteinelor cu elemente de proteomică, Biochimia acizilor nucleici cu elemente de genomică; Imunobiologie, Biochimie medicală, Metode biochimice și biofizice moderne, Biologie moleculară a mediului, la specializările de licență (Biochimie, Biologie și Biotehnologii Industriale) și Master (Biotehnologie moleculară și Biologie medicală (LR și LM); doctorat – Școala Doctorală de Biologie Integrativă).

Personal responsabil:

Acces: Luni- Vineri, 8-18, cu programare prin e-mail.

Microscop inversat Axio Vert.A1 FL cu sursă de fluorescență LED și cameră digitală color AxioCam 208c (Carl Zeiss, Germania)

Specificații: Microscopul inversat Axio Vert.A1 FL (Carl Zeiss, Germania) este folosit pentru examinare în lumină transmisă, câmp luminos și contrast de fază. Sursa de fluorescență LED este de ultimă generație. Microscopul este dotat cu un aparat foto digital color  AxioCam 208c și un software de achiziție si analiza imaginilor.

Unicitate: Microscopul inversat cu sursă de fluorescență de ultimă generație – Colibri 5, are LED cu 4 canale pentru vizualizarea următorilor fluorocromi: Roșu: la 630 nm, pentru excitații Cy5, Alexa 631 nm, Toto-3 și culori similare; Verde: la 475 nm, pentru excitații Cy3, TRITC, DsRED și culori similare; Albastru: la 475nm pentru excitații eGFP, Fluo4, FITC și culori similare; Ultraviolet: la 385 nm pentru DAPI, Alexa 405, Hoechst 33258 și culori similare. Are opțiunea de a genera imagini de înaltă rezoluție cu culori suprapuse. Microscopul are funcția ECO Power, o cameră digitală AxioCam 208c de 8,3 Megapixeli și software de achiziție și analiză a imaginilor (ZEN 3.0 lite + ZEN lite / Starter Module Measurement).

Aplicabilitate: numărarea celulelor, observarea morfologiei celulelor de mamifere în culturi 2D și 3D, studii de internalizare (preluare intracelulară) pentru diferiți compuși fluorescenți, studii de apoptoză celulară, metode de diagnostic medical (imunofluorescență), examinarea fluidelor biologice sau a altor țesuturi (de la plante, animale, om).

Domenii: Biologie celulară, Imunologie, Oncobiologie, Hematologie, Parazitologie, Histopatologie, Embriologie, Histologie plante/animale/om.

Discipline deservite: Imunobiologie, Metode biochimice și biofizice moderne, Bionanotehnologii (Master, Biotehnologii moleculare); Biologie moleculară a mediului (Școala Doctorală de Biologie Integrativă).

Personal responsabil:

Acces: Luni- Vineri, 8-17, cu programare prin e-mail.

Cititor de plăci ELISA, FLUOstar Omega multimode bazat pe filtre (BMG Labtech, Germania)

Specificații: Cititorul de plăci ELISA cu detecție multiplă FLUOstar Omega oferă următoarele moduri de detectare: Spectre ultra-rapide de absorbție UV/VIS sau absorbanță pe bază de filtru; intensitatea fluorescenței (permite utilizarea aplicațiilor cu multi-excitație și mai multe emisii, cum ar fi FRET, BRET, FURA-2 și alte metode ratiometrice); luminescență (flash și glow).

Unicitate: FLUOstar® Omega este construit pe tehnologia tandem unică a BMG LABTECH. Aceasta este o combinație a două concepte tehnologice – un spectrometru de absorbanță cu spectru complet ultra-rapid și detecție bazată pe filtru extrem de sensibil, cu optică avansată și un tub fotomultiplicator pentru a oferi o sensibilitate superioară pentru toate modurile de detecție.

Aplicabilitate: detectarea și cuantificarea anticorpilor împotriva markerilor moleculari relevanți clinic, cuantificarea endotoxinelor, acizilor nucleici, proteinelor, măsurarea activității enzimatice, cuantificarea ATP, monitorizarea creșterii celulelor microbiene și animale pe baza densității optice.

Domenii: biologie moleculară, biochimie, diagnostic molecular, imunologie, microbiologie.

Discipline deservite: Biochimia metabolică, Imunobiologia, Biochimia Proteinelor și Introducere în Proteomică, Biochimia Glucidelor și Lipidelor (licență – Biologie, Biochimie); Metode Biochimice și Biofizice Moderne, Bionanotehnologii (Master – Biotehnologie Moleculară), Biochimie Medicală, Imunologie Moleculară (Master – Biologie Medicală)

Personal responsabil:

Acces: Luni- Vineri, 8-17, cu programare prin e-mail.

Sistem imagistic ChemiDocTM (Bio-rad, SUA)

Specificații: Sistemul de imagistică ChemiDoc oferă imagini și documentare rapidă, fiabilă și sensibilă a gelurilor și a chemiluminiscenței. Acest sistem este compatibil cu tehnologii fără colorații, cu detectarea chemiluminiscenței și cu o gamă colorații în gel, cum ar fi bromura de etidiu, SYPRO Ruby, Coomassie și argint. Sistemul de imagistică ChemiDoc poate fi modernizat/upgradat pentru a obține analiza completă de Western blot-uri fluorescente multiplex.

Aplicabilitate: cercetarea acizilor nucleici și a proteinelor.

Domenii: Biologie moleculară, Proteomică, Imunologie, Genetică, Diagnostic molecular.

Discipline deservite: Biochimie metabolismului; Biochimia proteinelor cu elemente de proteomică; Biochimia acizilor nucleici cu elemente de genomică, Imunobiologie (licență – Biochimie); Tehnologii ADN recombinant, Biochimie Medicală (Master – Biotehnologie Moleculară și Biologie Medicală); Biologie moleculară a mediului (PhD – Școala Doctorală de Biologie Integrativă).

Personal responsabil:

Acces: Luni – Vineri, 8-17, cu programare e-mail.

Microscop optic modelul Axio Scope A1 cu modul de fluorescență și cameră color AxioCam 105 (Carl Zeiss, Germania)

Specificații: Microscop Axio Scope A1 HAL 50, FL-LED, 3x microscop H, 3x DIC cu modul de fluorescență (365 nm și 540 nm), cameră color Axio Cam 105 cu senzor CMOS, rezoluție de 5 Mpixeli

Unicitate: Microscop optic cu funcții multiple (lumină directă, contrast de fază, câmp întunecat, fluorescență)

Aplicabilitate: numărarea celulelor, morfologie celulară, structuri celulare (celule de fungi, animale și vegetale), evaluarea viabilității celulare.

Domenii: Microbiologie de mediu și medicală, Biologie celulară, Culturi de celule animale, Hematologie, Histologie animală/plantelor, Histopatologie.

Discipline deservite: Biofizică (licență – Biologie, Biochimie); Metode biochimice și biofizice moderne (Master – Biotehnologie moleculară)

Personal responsabil:

Acces: Luni – Vineri, 8-17, cu programare e-mail.

Thermocycler pentru PCR în timp real (Real-Time PCR) CFX96 Touch™ (Bio-Rad, SUA)

Specificații: Thermocycler C1000 Touch™ cu modul optic CFX96™ (Bio-Rad, Hercules, CA, SUA). Detecție optică: Excitație 6 LED-uri filtrate; Detectarea a 6 fotodiode filtrate; Interval de lungimi de undă de excitație/emisie 450-730 nm; Sensibilitatea de detecție: 1 copie a secvenței de ADN genomic țintă; cu software dedicat pentru analiza datelor.

Aplicabilitate: amplificarea și cuantificarea secvențelor de gene, analiza curbei de topire, analiza expresiei genelor, discriminarea alelică.

Domenii: Biologie moleculară, Genetică, Diagnostic molecular, Genomică, Transcriptomică.

Discipline deservite: Biochimia acizilor nucleici cu elemente de genomică (licență – Biochimie); Structura și evoluția genomului (Master – Biotehnologie Moleculară); Biologia moleculară a mediului (PhD – Școala Doctorală de Biologie Integrativă).

Personal responsabil:

Acces: Luni – Vineri, 8-17, cu programare e-mail.

 

Server System Intel R1304WFTYS WOLF PASS (Intel, USA)

Specificații: Procesor Xeon® Gold 6252 24C/48T 150W 2.10G 35.75M 10.40GT/sec ITT, Memorie 12 X 64GB_LRDIMM_2666.

Aplicabilitate: analiza datelor NGS, asamblarea genomului, filogenomică, genomică comparativă, reconstrucția metabolică.

Domenii: Bioinformatică avansată, Biologie moleculară, Ecologie moleculară, Biodiversitate, Genomică si proteomica medicală, Interactomică.

Discipline deservite: Biochimia acizilor nucleici cu elemente de genomică & Introducere în Bioinformatică (licență – Biochimie); Structura și evoluția genomului & Bioinformatică (Master – Biotehnologie Moleculară); Biologie moleculară a mediului (PhD – Școala Doctorală de Biologie Integrativă).

Personal responsabil:

Acces: Luni – Vineri, 8-17, cu programare e-mail. Accesul de la distanță al serverului este posibil prin furnizarea numelui de utilizator și a parolei corespunzătoare.

 

Sistem de digestie cu microunde Multiwave 5000 (Anton Paar, Austria)

Specificații: Echipamentul permite mineralizarea simultană a 12 probe (rotor 12HVT) de sol, apă, substanțe organice (plante, ciuperci, bacterii, alimente, furaje), materiale, probe petrochimice, materiale plastice, materiale polimerice, cosmetice, farmaceutice, metale, aliaje și geochimice pentru evaluarea conținutului de nutrienți, substanțe în exces, toxice. Permite analize începând de la 0,2 g, ceea ce este important pentru probele pentru care cantitatea este limitată (de exemplu, experimente de toxicitate). Interval de temperatură ambiantă de până la 180 oC.

Unicitate: Tehnologia de ventilație SMART VEN, cu sistem de senzori care permite detectarea automată a fiecărui vas de reacție, precum și monitorizarea revoluției rotorului, încălzirea uniformă a cuptorului cu microunde și prevenirea supraîncălzirii localizate; controlul temperaturii cu senzor IR care oferă diferite strategii de control al temperaturii AVG, MAX, MIN. Control intern al temperaturii în toate pozițiile / SmartTemp. Toate acestea asigură eficiența mineralizării și o siguranță sporită pentru personalul care utilizează aparatul. Timpul scurt de creștere și scădere a temperaturii asigură rapiditatea procesului de mineralizare și permite utilizarea dispozitivului pentru mai multe probe/zi decât în cazul sistemului clasic de mineralizare cu baie de nisip. Metode standardizate încorporate, peste 500 de metode, simplifică fluxul. Cavitate multimodală dirijată pentru cele mai scurte timpi de încălzire într-un sistem cu dimensiuni reduse. Încălzire și răcire TURBO pentru cele mai scurte durate generale ale procesului. Mod de digestie cu un singur vas pentru aplicații cu debit redus. Rotor din aluminiu extrem de ușor (5 kg): ca parte integrantă optimizată a Directed Multimode Cavity, fără deformare, fără coroziune, fără pierdere de stabilitate.

Aplicabilitate: mineralizarea probelor de sol, apă și substanțe organice (plante, ciuperci, bacterii, alimente, furaje), testarea materialelor, precum și a probelor petrochimice, de plastic, polimeri, cosmetice, metale, aliaje și geochimice pentru evaluarea conținutului de nutrienți, substanțe în exces sau toxice.

Domenii: Geochimie, Mediu, Biologie vegetală, Biologie de mediu, Microbiologie medicală și de mediu, Biologie celulară, Ecotoxicologie, Fiziologie.

Discipline deservite: Biochimie vegetală și Biologie moleculară, Biochimie ecologică, ecofiziologie (licență – Biotehnologii industriale, biologie, biochimie); Biochimie și fiziologie moleculară vegetală (Master – Biotehnologie moleculară), Biologie moleculară a mediului (Doctorat – Școala doctorală de Biologie Integrativă).

Personal responsabil:

Acces: Luni-Vineri, 8-16; cu programare prin e-mail.

Alte elemente de infrastructură